суббота, 29 октября 2011 г.

Кременчук стане «розумним містом»?


Це – унікальна програма повної реконструкції та модернізації міської інфраструктури із принципово новими можливостями централізованого управління, новим рівнем сервісів і безпеки. Єдиний чинник, який наразі гальмує початок реалізації проекту, – і досі не затверджений Верховною Радою Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про інноваційну діяльність».


У чому полягає проект «Розумне місто»?


«Це – місто, інфраструктура якого побудована на нових технологіях, що дозволяють раціонально використовувати джерела енергії та мінімізувати їхній шкідливий вплив. Сюди належать нові рішення в електроенергетиці, водопостачанні, створенні транспортної системи. Уся інформація, яка стосуватиметься міських комунікаційних мереж, буде зосереджуватися в єдиній системі диспетчеризації. Таким чином людям не доведеться скаржитися, наприклад, на порив труб у підвалі будинку або на відсутність світла. Усі труби, стовпи та інші мережі будуть обладнані спеціальними датчиками, які передаватимуть інформацію до диспетчерської, яка надсилатиме ці дані до відповідної комунальної служби, і головне – система працюватиме не на усунення несправності, а на її попередження», – розповідає голова ГО «Асоціація інноваційного розвитку Полтавщини» Олег Маренич. За словами Олега Маренича, основні труднощі полягають у написанні програмного забезпечення для всієї цієї «краси», яке має уніфікувати різні за характером процеси та системи в одне ціле. І тут виникає справедливе запитання: звідки взяти гроші на такі наполеонівські плани, адже місту самотужки з цим не впоратися. Проте Олег Маренич запевнив: уже є попередня домовленість з інвесторами Австрії, Росії та Швеції. Така зацікавленість у реформуванні Кременчука пояснюється майбутніми вигодами, які вкладники зможуть отримати з економічного потенціалу інтелектуалізованого у майбутньому міста. За скромними підрахунками, Кременчуку, щоб «порозумнішати», знадобиться щонайменше 10 років. Після перших трьох років інвестори зроблять висновки щодо ефективності таких капіталовкладень і, вірогідніше за все, «вчитимуть розуму» інші українські міста. Але Кременчук буде першим. І все тому, що у місті проведена масштабна робота із збору даних: ми перші у державі сформували власну геоінформаційну систему, яка містить дані про всі топографічні об’єкти Кременчука.
Наприклад
Наприклад, у “розумному” Стокгольмі збільшилася кількість автомобілів, що не використовують бензин. У Барселоні чиновники стали ближчими до народу: городяни через Інтернет можуть зв’язатися з будь-яким начальником за 40 секунд. У «розумних» містах розумне все: навіть сміттєві контейнери голосом повідомляють про свою наповненість.
Центральне поняття «розумного міста» – інтелектуальна мережа smart grid нового покоління, що передбачає зворотний зв’язок між споживачами та виробниками електроенергії в режимі реального часу, децентралізацію, активне використання об’єктів альтернативної та відновлювальної енергетики. Smart grid керує розподілом і споживанням енергії, отриманої з різних джерел: як традиційних газових станцій, так і сонячних батарей, розміщених на дахах «розумних» будинків, і численних «вітряків». Це найбільш трудомістка і затратна частина проекту. Однак, передбачається не просто розробити і прокласти нову комунікаційну систему, а й модернізувати та реконструювати існуючу інженерну мережу, що підвищить якість послуг ЖКГ та стане поштовхом для розвитку ряду телекомунікаційних послуг (телефонія, Інтернет та інше) і підвищить загальний рівень безпеки міста.
Коментар
Володимир Кригін, директор КП Міськоформлення»:
«Для того, щоб здійснити такий проект необхідно вирішити три групи питань. Перша – технічні, їх ми вже з’ясували, створивши гео-інформаційну систему міста. Друга – фінансування, яке забезпечать інвестори. Третя – правове поле, яке наразі відсутнє повністю. Наведу простий приклад: щоб запустити електронний документообіг у міськвиконкомі, потрібно прийняти рішень на 2,5 тисячі аркушів А-4. А взагалі, це цілком реально для Кременчука. Створена нами ГІС є передумовою організації центру адмінстративних послуг – місця, де людина зможе отримати будь-яку консультацію та послуги, від видачі водійського посвідчення до укладення шлюбу, тим паче поскаржитися на роботу житлово-комунального господарства».
1. Реконструкція та модернізація існуючих інженерних мереж та об’єктів ЖКГ:
• реконструкція та модернізація об’єктів водопостачання, каналізації, теплопостачання, збір та видалення відходів, проектування та монтаж локальних мереж
• створення єдиного міського автоматизованого диспетчерського центру, в т.ч. і для ЖКГ, забезпечення безпеки мереж
• проектування і будівництво волоконно-оптичної мережі для муніципальних програм
2. Одночасне прокладання міської мережі передачі даних:
• будівництво волоконно-оптичної мережі (у Кременчуці, за словами Олега Маренича, вже є розгалужена мережа оптоволоконних кабелів, прокладена нашими інтренет- та телепровайдерами)
• проектування та будівництво мереж цифрової телефонії, цифрового телебачення, надання послуг доступу в Інтернет
• підключення до Інтернету (за задумом, увесь Кременчук знаходитиметься у зоні Wi-Fi);
• будівництво центрального і районних вузлів зв’язку, вузла перетворення супутникового сигналу в цифровий сигнал.
3. Реконструкція та модернізація існуючих інженерних мереж та об’єктів ЖКГ:
• реконструкція та модернізація об’єктів водопостачання, каналізації, теплопостачання, збір та видалення відходів, проектування та монтаж локальних мереж
• створення єдиного міського автоматизованого диспетчерського центру, в т.ч. і для ЖКГ, забезпечення безпеки мереж.
За матеріалами ПОГО "АІР"

Комментариев нет:

Отправить комментарий